Sport

Bewegen en mentale gezondheid

Sporters vobierbeekfinishelen zich gezonder en leven gezonder dan niet-sporters. Dat uit zich in een grotere ervaren vitaliteit (bijna 10% vitaler dan niet-sporters), een gezonder gewicht (het aantal sporters dat last heeft van overgewicht licht 15% lager dan bij de niet-sporters), minder gezondheidsklachten en minder chronische aandoeningen.

Overigens zijn mensen die voldoende matig intensief of intensief bewegen ook gezonder dan mensen die onvoldoende bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL en RIVM gesubsidieerd door Nederlands Olympisch Comité* Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) naar de gezondheid van sporters in vergelijking met niet-sporters.

Voldoende bewegen, waaronder sporten, heeft een positieve invloed op de ervaren gezondheid. Uit het onderzoek bleek dat sporters meer en intensiever bewegen dan niet-sporters. Hierdoor kan gesteld worden dat sporten een extra stimulans is voor een gezonde en actieve leefstijl. Deze gezondere leefstijl komt ook tot uitdrukking in gezonder eten, minder roken en vaker goed slapen. Mensen die sporten hebben tevens een betere geestelijke gezondheid dan mensen die niet sporten.
Bron: NIVEL, “Sporters lichamelijk en geestelijk gezonder dan niet-sporters

Bewegen is dus niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid. Dit blijkt uit steeds meer onderzoek. Met name
bij depressie en angst blijkt bewegen een positieve invloed te hebben. Zie Running Therapie.

schweichZelf ben ik in mijn vrije tijd op nationaal en internationaal niveau actief geweest in een hippische duursport, endurance genaamd. Endurance is een discipline binnen de paardensport waarbij afstanden tussen de 25 en 160 kilometer te paard worden afgelegd op één dag, soms in een tweedaagse.

(op de foto linksboven finish ik een internationale 90km wedstrijd begin 2015 in Bierbeek, België in een eindsprint met Trinity [resultaten internationaal], een paard waarmee ik in 2014 en 2015 deel uit maakte van het KNHS A-kader d.w.z het nationale team; op de foto rechts finish ik in 2014 met mijn jongere paard Tanimara [resultaten internationaal] haar eerste internationale 90km wedstrijd in Schweich, Luxemburg)